Ingegerd tillsammans med massajbarnen i Talek, Masai Mara

En ofattbar och mycket tragisk olycka kostade min kära hustru och arbetskamrat Ingegerd Zetterlund livet när vi sommaren 2002 besökte Kenya. Efter tio fantastiska dagar i naturreservatet Masai Mara, där vi slutförde arbetet med en ny bok om vilda djur och massajer, for vi vidare till Mount Kenya norr om Nairobi.

Vid en vandring i regnskogen vid bergets fot tillsammans med en lokal guide och en vän från Kenya blev vi plötsligt och helt utan förvarning anfallna bakifrån av en rasande elefant. Den skadade Ingegerd så illa att hennes liv inte kunde räddas.

Det är en obeskrivlig förlust för mig och mina barn, men vi hämtar stor tröst i den omsorg och det stöd vi möter från alla. Inte minst från det otroliga engagemanget kring den fond vi startat för att hedra Ingegerds minne, Mama Zebra Memorial Fund, vars målsättning är att ge barnen i massajland ett bättre liv. Det var massajerna som kallade Ingegerd för Mama Zebra.

Vi är idag ca 500 medlemmar i fonden - familjer, enskilda personer, företag, föreningar, organisationer och institutioner. Och vi blir hela tiden fler. Vårt gemensamma engagemang kring barnen i massajland har därmed alla förutsättningar att bli något värdefullt och bestående.


 

Linda Rasmussen från Danmark har under större delen av sitt liv bott och arbetat utomlands tillsammans med sin make Poul. Senast sju år i Dar es Salaam i Tanzania i Östafrika.
  I maj 2002 inträffade en tragisk olycka som kostade Poul livet. En långtradare kom över på fel sida av vägen och rammade Pouls bil när han var på väg från jobbet i Dar es Salaam.
  Knappt två månader senare inträffade olyckan med Ingegerd vid Mount Kenya och plötsligt var vi två nordbor som förlorat vår livskamrat i Afrika.

Ett nästan onsannolikt möte
I slutet på året möttes vi två av en tillfällighet i Örebro - två människor som båda varit lyckligt gifta i ca 30 år, som båda har tre vuxna barn, som båda övergivit tryggheten för att se och upptäcka andra länder och kulturer, och som båda bara ca ett halvår tidigare förlorat sin livskamrat i Östafrika.
  Kan det ha varit andra än två själar i himlen som arrangerade vårt möte?
  Nu lever och arbetar vi tillsammans, bland annat med Mama Zebra-fonden och barnen i massajland. Vi följer kontinuerligt upp fondens projekt på plats och skriver efter varje besök en rapport som du kan läsa genom att
klicka här.Poul Rasmussen
En insamlingsstiftelse
Mama Zebra Memorial Fund är nu registrerad som en insamlingsstiftelse hos Länsstyrelsen i Skåne och har auktoriserad revisor ­ ERA revisorer i Varberg. Fonden är också registrerad i Kenya av District Social Development Office i Narok och har konto i National Bank of Kenya.


Vill du vara med?
Som bidragsgivare till fonden kommer du att få kontinuerliga rapporter om vad vi tillsammans åstadkommer bland massajbarnen och höra allt annat positivt som händer runt vårt gemensamma engagemang.

Gå med i fonden nu!


Känn dig varmt välkommen!


Sven Zetterlund och Linda Rasmussen


Alla bilder och texter © Sven Zetterlund