Vinnare av Mama Zebra-golfen 2012, Magnus och Mattias Udd, tillsammans med Jesper Thuresson och Kenya Airway/KLMs Scandinavienchef Per Caroe
 

Tävlingen Mama Zebra Golf Charity spelades för sista gången på Ulricehamns Golfklubb lördagen den 18 augusti 2012 och resultatet av de sammanlagt 5 tävlingarna talar för sig självt – nästan 800 000 kronor som oavkortat gått till att ge fler massajbarn i Kenya möjligheten att få gå i skolan och att också få tillgång till en bra hälsovård. Tävlingen har varit grundstenen i byggandet av Talek Mixed Day- and Boarding Primary School i Masai Mara där idag ca 1200 massajbarn får undervisning upp till årskurs 8 och även varit en avgörande faktor för byggandet av en läkarstation strax intill skolan.

Årets tävling som resulterade i 181 326 kronor (!) till Mama Zebra-fonden kommer att användas till byggandet av ytterligare en sovsal till flickorna som idag är extremt trångbodda pga den stora tillströmningen senare år. Och rektorn Mr Cerembe, liksom flickorna på skolan, jublade när de fick beskedet att pengarna till den länge efterlängtade sovsalen nu finns på fondens konto.

I januari 2013 åker Sven och Linda ner till Kenya för att guida en grupp turister men också för att möta fondens massajkommitté och berätta om det fantastiska som utspelats i Sverige för att möjliggöra det nya projektet.

Och hur gick tävlingen?

107 par startade och prisbordet dignade av fantastiska priser från generösa sponsorer. Efter en spännande och välspelad tävling kunde de ca 250 personerna på den efterföljande festen hylla de två segrarna: Magnus och Mattias Udd som tog hem den eftertraktade golfsafarin till Kenya. Underbara bandet Rött Kamoflage såg till att hyllandet och firandet aldrig vill ta slut.

Vinnarresan gjordes i november och med var också tävlingens okrönte konung och arrangör Jesper Thuresson med sin pärla till fru Eva och tävlingledare/klubbchef Henrik Karlsson. Och för första gången förlorade Jesper Mama Zebra African Open. Jo, du läste rätt, Jesper förlorade! Mattias vann efter tre solida rundor på Karen Golf and Country Club & Muthaiga Golf and Country Club.

Så många finns att hylla och ära efter dessa fem fantastiska år: Jesper Thuresson som initiativtagare och outtröttlig arrangör, hans underbara fru Eva som stöttat och supportat i vått och torrt under alla år, klubbdirektören Henrik Karlsson med sitt otroliga engagemang, alla generösa sponsorer, männsikorna bakom spisen och instrumenten under festkvällen och alla entusiastiska spelare. Ni har tillsammans åstadkommit en stor och mycket positiv förändring för väldigt många barn i Afrika och en möjlighet för dessa att få ett bra liv.

Som ansvariga för Mama Zebra-fondens förvaltning och projekt vill vi, Linda Rasmussen och Sven Zetterlund framföra vår största och varmaste kram till er alla. Utan Mama Zebra Golf Charity hade vi sannolikt avslutat fondens arbete för flera år sedan. Men det ni möjliggjort har fått åtskilligt fler att bli engagerade i fondens projekt och det ger oss styrka att fortsätta vårt arbete många år ännu.

Tävlingens sponsorer:
Ulricehamns Golfklubb
KLM/Kenya Airways
JK Safaris
Nya Kurhotellet
Skydda
Åbro
Ulricehamns Kakel & Klinker
Prångens Camp
Fastighetsbyrån
Lisbeth & Sigvard Thuresson
Devise Kapital
Bolon
Rulles Elcenter
Hasse Svenssons Åkeri
Emballator Metal Group
Nybergs
Nyrent
Haglund Invest AB
Industritele AB
Meab System AB
Speed Group
Sventagården
Simplicity
Arom Dekor Kemi AB
Carlsteins
Ulricehamns Järn & Bygg AB
Callus IT
Botek
Ulricehamns glasmästeri
ICA Kvantum
LH Tryck
mh entreprenad
Leklust
LK Bygg & Konsult
Bryggan
Golfkrogen
FG Snickeri
JT
Bogesunds El & Tele
Mastec Components
Segerkvists Entreprenad
Dalums Mekaniska
Brunnsbo Fastighets AB
Corima

Prissponsorer:
Cutter & Buck
Björnhälsan
Hår Ateljén
Onyx
T-shirtshopen
Holebrook
Synsam
8848 Altitude
Blankared Friskvård & Massage
Butiken
Nordica
Ahman & Nielsen
Däckcenter
Team Sportia
Svenems
Lanthandeln Dalum
André De Flon
Din deli
Afrikahuset
 


Ytterligare fyra “vinnare”: Jesper Thuresson, Sven Zetterlund & Linda Rasmussen, Mama Zebra-fondens grundare samt Per Caroe, Scandinavienchef för Kenya Airways/KLM


De verkliga vinnarna! Några av flickorna utanför en av sovsalarna som golftävlingen varit med om att bygga
   


De lyckliga vinnarna Anders Bengtsson och Magnus Haglund tillsammans med Jesper
 

För fjärde året i rad arrangerade Jesper Thuresson och alla hans medhjälpare Mama Zebra Golf Charity lördag den 20 augusti 2011 – den kanske populäraste tävlingen av alla på Ulricehamns Golfklubb. Och återigen blev det ett överskott på ca 180 000 - 190 000 kronor som oavkortat går till att ge barn i massajland möjlighet till skolutbildning och en bra hälsovård.

Tävlingen har därmed på fyra år inbringat över 600 000 kronor till fondens hjälpprojekt i Afrika och det har så här långt resulterat i sex klassrum i Talek Primary Day & Boardingschool. Dessutom en läkarstation strax intill skolan där doktor Jackson och hans medhjälpare nu kan ge god sjuk- och hälsovård till områdets ca 8000 massajer varav flertalet barn.

I september reser Linda och Sven som driver Mama Zebra Memorial Fund till Masai Mara för att bla ha möte med fondens massajkommitté och besluta om hur årets bidrag bäst ska utnyttjas. Eftersom fonden inte har några administrativa kostnader kommer varenda krona massajbarnen tillgodo och vi återkommer i november här på fondens hemsida www.mamazebra.com med rapport om vad som beslutats.

På skolan dit huvuddelen av pengarna förs studerar idag över 900 massajbarn från förskola upp till årskurs 8. När fonden startade sin verksamhet 2002 fanns här plats för ca 100 elever. Och det kanske roligaste av allt – andelen flickor har ökat lavinartat. Också antalet statsanställda lärare ökar ständigt.

Kan också berätta att Ministry of Education i Kenya är djupt imponerade över vad golftävlingen tillsammans med fonden åstadkommer. Skolans rektor, massajen Mr Mkarura ole Cerembe, besökte dom höga herrarna på utbildningsministeriet och uttryckte: Nu tycker vi det är på sin plats att också staten hjälper till i detta fantastiska byggande. Resultatet lät inte vänta på sig: Idag står ytterligare en sovsal med plats för ett hundratal elever klar på Talek-skolan – helt finansierad av staten och kommunen. Det hade inte hänt utan de projekt vi alla tillsammans bidragit till.

Vem vann då tävlingen?
De lyckliga vinnarna heter Anders Bengtsson och Magnus Haglund och förstapriset är en 10 dagars resa till Kenya, flyg med KLM och Kenya Airways till Nairobi, 3 dagars safari med JK Safaris, besök på Talek Primary School, 7 nätter på hotell i Nairobi och 3 dagars golf på underbara banor i huvudstaden.

Det var 100 par som spelade årets greensome och det har sällan skådats ett sådant prisbord. Tävlingen avslutades med middag och härlig fest för deltagare, sponsorer och arrangörer, ca 300 personer, i ett 240 kvm stort tält. Bandet Rött Kamoflage avslutade kvällen och fick tältet att nästan lyfta från marken med sin häftiga musik.

Tre personer hyllar vi extra: Jesper och Eva Thuresson och klubbdirektören Henrik Karlsson. Tre enastående människor som med sitt otroliga engagemang och stora hjärta får så många att vara med och åstadkomma så mycket för barn i Afrika.

Å massajbarnens vägnar framför vi också ett stort ASANTE SANA (varmt tack) till alla generösa sponsorer som möjliggjort tävlingen, till de tävlande och alla andra som på olika sätt stöttat tävlingen och Jesper.

Tävlingens sponsorer:
Ulricehamns Golfklubb
KLM/Kenya Airways
JK Safaris
Tobias & Katarina Bodén
Skydda
Nya Kurhotellet
Ulricehamns Tidning
Åbro
Ulricehmans Kakel & Klinker
Bolon
Rulles Elcenter
Fastighetsbyrån
Prångens Camp
Emballator Metal Group
Götessons
Hasse Svenssons Åkeri
ICA Kvantum
Industri Tele AB
Sventagården
Carlsteins
Nybergs
Nyrent
Boa Kvarn
Ulricehmans Glasmästeri
Mastec Components
FG Snickeri
Kullen Kök
Arom Dekor Kemi AB
LH Tryck
Segerkvist Entreprenad
Golfkrogen
Leklust
Simplicity
Meab
Svenems
Corima

Prissponsorer:
Cutter & Buck
Björnhälsan
Hår Ateljén
Onyx
T-shirtshopen
Holebrook
Synsam
8848 Altitude
Blankared Friskvård & Massage
Butiken
Ahman & Nielsen
Däckcenter
Team Sportia
Lanthandeln Dalum
André De Flon
Din deli
Afrikahuset


Klang och jubel för årets evenemang på Ulricehamns GK


Klubbdirektör Henrik Karlsson – också en stor vinnare


Ja, alla njöt verkligen segerns sötma denna afton
   


Vinnarna av årets tävling Joakim Barkemo och Peter Jupén tillsammans med arrangören Jesper Thuresson
 

Lördag den 21 augusti 2010 hölls tävlingen Mama Zebra Golf Charity för tredje året i rad och arrangören Jesper Thuresson kunde vid den efterföljande middagen berätta att överskottet till Mama Zebra Memorial Fund och barnen i massajland beräknades bli 180 000 - 190 000 kronor! Pengarna kommer att användas till en vidare utbyggnad av Talek Primary School eller till etapp 2 i den läkarstation som fjolårets golftävling till stor del finansierade. Sven och Linda somm driver fonden träffar fondens massajkommitté i slutet av september för att avgöra vad som är mest angeläget.

Det var 92 par som spelade årets greensome. Det tog mellan 5 1/2 till 6 tim och 15 minuter att gå de arton hålen. Regnet till trots fanns bara glada miner på banan och stor glädje över detta fantastiska arrangemang. Tävlingen avslutades med middag och härlig fest för deltagare och sponsorer, ca 250 personer, i ett 250 kvm stort tält där mästerlige Edo Bumba spelade ljuvlig afrikansk musik.

Vinnare av 2010 års tävling blev Joakim Barkemo och Peter Jupén och förstapriset går inte av för hackor: En 10 dagars resa till Kenya, flyg med KLM och Kenya Airways till Nairobi, 3 dagars safari med JK Safaris, besök på Talek Primary School, 7 nätter på hotell i Nairobi och 4 dagars golf på underbara banor i staden. Prisutdelare var tävlingsledaren Henrik Karlsson, Jesper Thuresson och från KLM Ann-Charlotte Olaeus.

Å massajbarnens vägnar framför vi ett gränslöst varmat tack till Jesper Thuresson för det otroliga arbete han gör för barnen i massajland, till alla generösa sponsorer som möjliggjort tävlingen, till de tävlande och alla andra som på olika sätt stöttat tävlingen och Jesper.

Listan över tävlingens sponsorer:
Maritha & Stig Mårtensson
Skydda
KLM och Kenya Airrways
JK Safaris
Ulricehamns Tidning
Åbro
Sventagården
Bolon
Prångens Camping
Elkedjan
Meab Systems
Hase Svenssons Åkeri
Nybergs Entreprenad
Nyrent
Götessons
Ulricehamns Kakel & Klinker
Fastighetsbyrån
Simplicity
Emballator
Industri Tele
7H Kraft
FG Snickeri
Kullen Kök
Schönox
ICA Kvantum
Nordic Bake Off
Leklust
Afrikahuset
Utöver dessa en mängd prissponsorer!
 
   
De två vinnarna av Kenya-resan Lennart Eriksson och Crister Kaljo tillsammans med tävlingens arrangör Jesper Thuresson
 

Fredag den 5 september 2008 går till historien som en rekorddag för Mama Zebra Memoial Fund. På Ulricehamns GK spelas en välgörenhetstävling som initierats och arrangerats av Jesper Thuresson, Ulricehamn och han har beslutat att hela överskottet ska gå till massajbarnen i Talek Primary School via Mama Zebra-fonden. Därav tävlingens namn Mama Zebra Golf Charity.

  Efter månader av hårt arbete har Jesper lyckat få med över 30 sponsorer – företag som betalt en rejäl slant för att stå som värdar för de olika hålen, företag som bjuder på mat och dryck under den efterföljande middagen och företag som sett till att prisbordet är ett av de bästa som skådats på golfklubben.

  På banan kämpar 66 spelare om de åtråvärda priserna och vädergudarna gör sitt bästa för att alla ska trivas. Efter 5 timmars svingar och puttar i alla väderstreck är det dags för en härlig grillbuffé i det för tävlingen uppställda tältet och någon timme senare börjar prisutdelningen. Över halva startfältet premieras med fina priser innan det är dags att avslöja vinnarna av förstapriset sponsrat av Kenya Airways och JK Safaris: En tiodagarsrea till Kenya med bl.a. golf, safari i ett av jordens viltrikaste områden och besök på skolan dit överskottet av tävlingen går.

  Vi lyfter på hatten för de två vinnarna: Lennart Eriksson och Crister Kaljo. Ett stort grattis! De verkliga vinnarna är dock tveklöst massajbarnen i Talek Primary School som via Mama Zebra-fonden får 104 350 kronor! Aldrig tidigare har en enskilt arrangemang inbringat så mycket pengar till fondens projekt i Kenya.

  Aftonen avslutas av Edo Bumba Band som med afrikansk sång, musik och härliga rytmer får festtältet att nästan lyfta från marken.Vilken otrolig dag!

  Vad händer härnäst? Jo, den 25 september reser Linda och Sven, som driver fonden,  ner för att guida turister i Masai Mara och kommer då också ha möte med fondens kommitté som består av 10 massajer – skolans rektor, lärare, representanter för Taleks kommun och förädrar till några av skolbarnen. Tillsammans kommer de att besluta om nästa projekt och hur pengarna från golftävlingen ska användas. En rapport från mötet kommer på hemsidan i början av november.

Å massajbarnens vägnar vill vi framföra vårt allra varmaste tack till Jesper Thuresson för det otroliga arbete han gjort, till alla generösa sponsorer som möjliggjort tävlingen, till de 66 tävlande och till alla andra som på olika sätt stöttat Jesper i hans arbete.

Läs mer om tävlingen på www.mamazebragolfcharity.com

Och här hela listan över tävlingens sponsorer:
Jesper Thuresson, JT Tradinghouse
Kenya Airways
JK Safaris
Prångens camping
Ulricehamns Tidning
Bogesunds El & Tele
Bogesunds Värmepumpservice          
7H kraft
Haglund Invest
Hasse Svenssons Åkeri
Ica Kvantum
Industri Tele
Meab Systems
Guide         
Nybergs Entreprenad
Nyrent Hyrmaskiner
Simplicity          
Tshirt Shoppen
Rulles elcenter          
Ulricehamns Kakel & Klinker
FG Snickeri
Kullen kök
Sven Berg Markentreprenad
Åbro Bryggerier
Bolon
Golfkrogen
Holebrook Sweden
Svenems
Däckcenter
Carin K.
Team Sportia
Peraxel
8848 Altitude
Björn hälsan
Onyx
Steinstö Trädgård
PJ Massage
André de Flon
Hallgrens
Afrikahuset

Asante sana!
Linda och Sven